Gezonde geest in een gezond lichaam

Gezonde geest in een gezond lichaam

5 januari 2023 Niet gecategoriseerd 0

Wat betekende dit het afgelopen jaar voor mij?
Ik kwam van ver en het sporten heeft mijn mentale en fysieke welzijn positief veranderd, dat doet het nog dagelijks. Toch merkte ik aan het eind van dit jaar dat er een verandering had plaatsgevonden. Het sporten had mij meer gedreven gemaakt. Nog steeds werkte het sporten geest verhelderend, maar het zorgde ook voor een ander proces, competitiedrang. Het segmentenjagen, zien wat anderen doen en proberen je daaraan op te trekken of zelfs proberen om anderen te overtreffen. Elke keer weer een stapje verder.

Competitiedrang…voor wie? Met wie? Sporters die veel jonger zijn dan ik en een sportachtergrond bezitten die ik nooit gehad heb? Leuk dat je even mee kunt komen, maar wat heeft dat najagen van prestaties MIJ gebracht? Helemaal niets.

Afgelopen november heb ik de opleiding Mindful Run & Walk instructeur gevolgd en afgerond. Met Mindful Run of Walk luister je beter naar je eigen lichaam en word je bewuster van je eigen (loop)houding. Lopen in het hier en nu, je hoofd leegmaken en meer genieten van het moment. Iets wat ik graag aan anderen wil meegeven en aanleren. Tijdens de eerste dag kwamen wij in het mooie Sonsbeekpark terug van een meditatieoefening en ineens besefte ik dat ik al een tijdje niet meer deed waarom ik ooit ben gaan hardlopen; mijn hoofd leegmaken en genieten.
Hardlopen was voor mij een manier om mijn hoofd te ordenen, laadje open, laadje dicht, dag overdenken, gesprekken terughalen, maar ook vooral een manier om energie op te doen. Ik besefte dat ik dat de laatste maanden niet echt meer deed.
En daar stond ik ineens weer met beide voeten op de grond. Ik wist dat er wat moest veranderen. Het sporten moest mij weer energie geven en mijn hoofd helder houden.

Sporten, en dan met name hardlopen op mijn eigen tempo, geeft mij energie. Energie die ik goed kan gebruiken als zelfstandig ondernemer in de sport. Want naast het zelf sporten, begeleid ik sporters en dat is best intensief. Daarnaast ben ik vader van drie pubers en heb ik een hond die veel beweging nodig heeft en dat is ook intensief. De energie die ik daarvoor nodig heb, tank ik graag bij tijdens dat wat ik graag doe: hardlopen.

Sinds die dag in november ben ik weer anders gaan sporten. De sportapps waar ik andere sporters op volgde, staan op stil of zijn zelfs verdwenen van mijn mobiel. Sporten doe ik weer op de manier waarop ik er ooit mee begonnen ben in 2020. Om er energie van te krijgen. Bewuster ademen, bewuster lopen, bewuster genieten. Het is fijn om weer te voelen wat deze manier van sporten met je kan doen.
‘Een gezonde geest in een gezond lijf’, een spreuk die iedereen zou moeten adepten. Bewegen is de sleutel tot een gezonde geest en een gezonde geest helpt om je lijf gezond te houden. En andersom.

Mijn advies aan andere is, sla niet door in het sporten en laat je niet leiden door wat anderen doen. Doe wat jou energie geeft en wat jou gezond houdt. Geniet!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *